Szlakiem i smakiem hetmana

Seria „Szlakiem i smakiem hetmana” to program historyczno-kulinarny uwieczniający pamiątki po Janie Klemensie Branickim. To podróż po Polsce w poszukiwaniu pozostałości po jednym z najpotężniejszych i najbardziej wpływowych osób w XVIII-wiecznej Polsce. Dbającym o ciągły rozwój swoich dóbr, a za tym miast i wsi, które do dziś tak wiele zawdzięczają magnatowi. Każdy odcinek to także praktyczne przedstawienie wykonania dania z kuchni staropolskiej, potrawy, która mogła gościć na hetmańskim stole, a nawet być narzędziem w zawiłych rozgrywkach politycznych hetmana.

Formuła programu pozwala łączyć fakty historyczne z kulinarnymi eksperymentami. To właśnie jedzenie, kuchnia i smak tworzą specyficzny język, którego odczytanie może nam ułatwić zrozumienie przeszłości. Co więcej, dzięki temu językowi możemy naprawdę smakować przeszłość. Dania przygotowane według XVIII-wieczych przepisów, pozwolą widzowi przenieść się w czasie i poczuć się, choć na chwilę uczestnikami życia dworskiego, a poprzez przygotowanie potrawy z hetmańskiego stołu, skosztowanie tego luksusu.

Pierwsze odcinki dotyczą Tykocina, Choroszczy i Białegostoku, w kolejnych przenosimy się do Warszawy, Tyczyna i Krakowa. Zdjęcia do odcinka w Choroszczy trwały dwa dni i miały miejsce w czerwcu. 

Projekt realizowany jest w ramach Stypendium Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

W związku z tym, iż autorka programu od ponad 10 lat pracuje w Muzeum Historycznym, zaś jej pasją jest gotowanie, to wpadła na pomysł, by połączyć te dwie dziedziny. By poprzez eksperymenty kulinarne doświadczać i poznawać historię.

Pomysł na cykl narodził się z codziennych obserwacji. Wszyscy znają nazwisko Branicki, ale niewiele potrafimy o nim powiedzieć. Znamy tę postać historyczną jedynie powierzchownie. Program ma przybliżyć mieszkańcom naszego regionu życie Branickiego. Jego działania, podejmowane inicjatywy, inwestycje oraz życie dworskie, które kwitło wokół hetmana.

Wcześniejszy odcinek z cyklu „Zasmakuj w przeszłości”:

ZACHĘCAMY DO SUBKRYPCJI KANAŁU „GOTUJ Z HISTORIĄ” W SERWISIE YOUTUBE

Dodaj komentarz