„Chleb, gdy jest prawdziwy- będzie Twoim towarzyszem w podróży- w domu – wiele tygodni.”
W ubiegłym roku w sierpniu Choroszcz odwiedził nietypowy gość – Rafał Buczyński, który rowerem przemierza Polskę (pisaliśmy o tym tutaj). Na co dzień prowadzi piekarnie „Chlebem się toczy”, w której wyrabia chleby jak dawniej. Ręcznie wytwarzane pieczywo z mąk pełnoziarnistych, na naturalnym zakwasie. Taki chleb zachowuje bardzo długo świeżość. Jest też dobrym zaopatrzeniem na podróż, ponieważ świeżość zachowuje nawet przez 3 tygodnie.
Aktualnie Rafał Buczyński przeniósł się na Podlasie, ale nie zaprzestał wytwarzania chleba. Jego chleby można nabyć przez internet, do czego zachęcamy. Wiemy o czym mówimy, bo mieliśmy okazję go spożywać.
Jeżeli chcecie zobaczyć Chleby Rafała odwiedźcie koniecznie Chlebem się toczy. Jeżeli wierzycie nam na słowo, że warto zamawiajcie szybko na aukcji na allegro (tutaj).
Zachęcamy Was do wspierania lokalnych wytwórców żywności, którzy oferują może trochę droższe produkty, ale za to o najlepszym smaku, jakości oraz dobre dla zdrowia.
fot. Chlebem się toczy/ Rafał Buczyński